Famílies

Malvàcies

Malvàcies Gran família d’angiospermes dicotiledònies estesa per zones tropicals i intertropicals del mon amb més de 240 gèneres d’arbres, arbusts i plantes herbàcies. A Catalunya tenim 9 gèneres autòctons i altres de naturalitzats ; les fulles són enteres, alternes o esparses i les flors són hermafrodites, actinomorfes i pentàmeres. El fruit és un esquizocarp. Algunes utilitzades en jardineria per les seves flors, altres en la indústria tèxtil. Recentment s’ha incorporat la família Tiliàcies i Esterculiàcies, que passaran a ser una subfamília. Tiliàcies Petita família d`angiospermes dicotiledònies estesa per zones temperades de l’hemisferi boreal, Nord-Amèrica i que a Catalunya només té un gènere d’arbres, Tilia amb dues espècies. Té les fulles enteres, alternes i les flors unisexuals reunides en cimes pèndules amb una gran bràctea. El fruit és en núcula. Esterculiàcies Familia estesa per les zones tropicals i subtropicals, formada per grans arbres, arbusts i lianes amb més de seixanta gèneres i que a Catalunya no es presenta cap d’autòcton, si més no, són utilitzats en jardineria urbana per les seves flor, encara que no arriben a naturalitzar-se. Els més utilitzats són Brachychiton populneus i Brachychiton acerifolius. Recentment aquesta família ha estat traspassada a la família Malvàcies.


Abutilon grandifolium. (Orn )
Abutilon megapotamicum.(Orn )
Abutilon pictum. (Orn )
Abutilon teophrasti (Nat.)
Althaea cannabina
Althaea hirsuta subsp. hirsuta
Althaea hirsuta subsp. hirsuta var. albiflora
Althaea officinalis
Althaea rosea. (Nat.)
Brachychiton acerifolius. (Orn)
Brachychiton populneus. (Orn)
Firmiana simplex. (Orn)
Gossypium hirsutum. (Cult.)
Hibiscus rosa-sinensis. (Orn)
Hibiscus rosa sinensis. var. flaviflora (Orn)
Hibiscus syriacus. (Orn)
Hibiscus syriacus var. albiflora (Orn)
Kosteletzkya pentacarpa
Lagunaria patersonii. (Orn)
Lavatera arborea
Lavatera cretica
Lavatera maritima
Lavatera mauritanica
Lavatera olbia
Lavatera trimestris
Malva aegyptia subsp trifida
Malva alcea subsp. fastigiata
Malva moschata subsp. moschata
Malva neglecta
Malva nicaeensis
Malva parviflora
Malva sylvestris
Malva sylvestris var. albiflora
Malvaviscus arboreus. (Orn)
Phymosia umbellata. ( Orn )
Tilia cordata.
Tilia platyphyllos..

Marsileàcies

Petita família de pteridòfits cosmopolites distribuïda per zones temperades càlides o tropicals amb tres gèneres i que a Catalunya tenim un sol gènere, Marsilea, amb dues espècies força rares; es fan arrelades en aigües estagnants o en indrets temporalment inundats.


Marsilea quadrifolia

Mirtàcies

Família distribuïda per zones tropicals i subtropicals, (Austràlia i sud-america) amb més d'un centenar de gèneres, generalment arbres i arbusts i a Catalunya només en tenim un d'autòcton (Myrtus) i altres arbres introduïts com el conegut Eucalyptus. Les fulles són enteres, simples, alternes o oposades i les flors són actinomorfes, pentàmeres o tetràmeres, hermafrodites amb feixos d'estams força exserts. Algunes plantes són utilitzades per extreure els seus olis essencials, altres en jardineria i altres per repoblament forestal.


Callistemon citrinus (Orn)
Chamelaucium uncinatum (Orn)
Eucalyptus camaldulensis. (Orn)
Eucalyptus globolus. (Orn)
Metrosideros collina. (Orn)
Myrtus communis

Musàcies

Aquesta família estesa per les zones tropicals, és prou coneguda per els seus fruits, el plàtan o la banana.
Son plantes herbàcies i a vegades llenyoses, monocotiledònies amb grans i llargues fulles curtament peciolades, disposades esparsament per tota la lignificada tija.
Es troba plantada en jardins per la seva exòtica bellesaNarteciàcies

Petita família d’angiospermes estesa per alguns lloc tropicals i de l’hemisferi boreal i que només té cinc gèneres; són plantes herbàcies monocotiledònies que no sobrepassen el metre d’alçada i les flors tenen 6 tèpals i estan reunides en espigues. A Catalunya només tenim una espècie (Narthecium ossifragum).


Narthecium ossifragum

Nefrolepidàcies

Família monotípica dintre de les Polipodiàcies amb només un sol gènere i a prop de trenta espècie. A Catalunya només tenim una sola espècie naturalitzada pels voltants de Barcelona. Nephrolepis cordifolia


Nephrolepis cordifolia. (Nat.)

Nimfeàcies

Família tropical i subtropical distribuïda per arreu, amb sis gèneres, dels quals a Catalunya només n' hi ha un i és força rar. ( Nymphaea alba ). Són plantes aquàtiques que tenen fulles simples, surant a l'aigua i flors amb 20 o 25 pètals i sèpals caducs. Creixen en aigües tranquil·les i quietes. Hi ha moltes espècies utilitzades en jardineria.


Nymphaea alba
Nymphaea pygmaea var. rubra (Orn)

Ofioglossàcies

Família estesa per terres temperades de l'hemisferi boreal i que en les nostres terres està representada per dos gèneres. Botrychium i Ophioglossum. Emparentades amb les falgueres, tenen el rizoma curt, carnós i sense esquames, amb les fulles consistents en una làmina estèril i una altre fèrtil espiciforme. Els esporangis són sèssils i grossos.


Ophioglossum azoricum
Ophioglossum vulgare

Oleàcies

Família estesa per zones temperades, SE. asiàtic, Austràlia, Mediterrània.. etc, amb quasi trenta gèneres, dels quals a Catalunya n'hi ha cinc (Olea, Jasminum, Fraxinus, Phillyrea i Ligustrum). Són arbusts i arbres de fulles oposades, simples o compostes i les flors, tetràmeres o pentàmeres, s’agrupen en raïms, panícules o fasciculades. Els fruits estan diversificats en baia, drupa, càpsula o sàmara. També tenim alguns gèneres ornamentals com Forsythia i Syringa; aquest darrer a vegades assilvestrat. Olea europaea té un important interès econòmic.


Forsythia suspensa. (Orn)
Fraxinus angustifolia subsp. angustifolia
Fraxinus angustifolia subsp. oxycarpa
Fraxinus excelsior.
Fraxinus ornus. (Nat.)
Jasminum azoricum. (Orn)
Jasminum fruticans
Jasminum grandiflorum. (Orn)
Jasminum mesnyi. (Orn)
Jasminum nudiflorum. (Orn)
Jasminum odoratissimum. (Orn)
Jasminum officinale. (Orn)
Ligustrum japonica. (Orn)
Ligustrum vulgare
Olea europaea var. europaea. (Cult.)
Olea europaea var. sylvestris.
Phillyrea angustifolia
Phillyrea latifolia
Syringa vulgaris. (Orn)
Syringa vulgaris var. albiflora. (Orn)

Onagràcies

Família cosmopolita, distribuïda en la seva majoria en el continent americà, amb una vintena de gèneres i a Catalunya només en té quatre (Ludwigia, Oenothera, Epilobium i Circaea), totes són plantes herbàcies amb fulles simples, oposades o esparses, amb flors actinomorfes, tetràmeres (Circaea 2 pètals), en espigues, raïms o solitàries. En el cas d'Oenothera, hi han algunes al·lòctones que es troben assilvestrades en les contrades mediterrànies. O. glazioviana. Altres cultivades en jardineria. El fruit en càpsula.


Circaea lutetiana
Epilobium alsinifolium
Epilobium anagallidifolium
Epilobium angustifolium
Epilobium collinum
Epilobium hirsutum
Epilobium lanceolatum
Epilobium montanum
Epilobium obscurum
Epilobium palustre
Epilobium parviflorum
Epilobium parviflorum var. albiflora
Epilobium tetragonum
Fuchsia hybrida
Gaura lindheimeri. (Orn)
Gaura lindheimeri var. gaudi red (Orn)
Ludwigia palustris
Ludwigia peploides. (Nat)
Oenothera biennis subsp suaveolens
Oenothera biennis subsp biennis
Oenothera glazioviana. (Nat)
Oenothera rosea
Oenothera speciosa. (Orn)

Anterior | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | Següent