Capítol

Descripció És un tipus d´inflorescència més o menys plana o convexa, de flors sèssils inserides en una peça anomenada receptacle, que está al cap de munt del peduncle; tota la inflorescència pot estar o no, embolcallada per un conjunt de bràctees anomenat involucre; dit capítol per tenir diversos tipus de flors, totes ligulades ( hieracium, crepis, taraxacum etc); totes tubuloses ( flòsculs ) com ( cirsium, centaurea, santolina etc ) o portar els flòsculs al mig i vorejades de flors ligulades , un exemple clar és la popular margarida ( anthemis, seneci, anacyclus etc). Aquesta inflorescència és gairebé típica de les Compostes, encara que també poden trobar-los en altres famílies ( Dipsacàcies, campanulàcies, plumbaginàcies ).
Foto 1

En la primera foto podem veure 3 classes de capítols; un format per totes les flors ligulades, altre amb totes les flors tubuloses i finalment un compost de flors ligulades perifèriques, que acostumen a ser estèrils i en el centre, flors tubuloses.

Foto 2

Aquí es mostra un capítol ovoide, quasi esfèric a vegades, de Globularia; esta format per flors sèssils i en la base un involucre de bràctees. Típic de la família de Globulariàcies.

Foto 3

En aquesta foto(3), podem veure un capítol de semblant morfologia, més pla, lleugerament convex, de flors sèssils; a vegades les flors perifèriques solen ser més grans i estèrils i les del centre, fèrtils; estratègia per cridar l'atenció dels pol•linitzadors. A sota clarament un involucre de bràctees radials. Típic de les Dipsacàcies ( Knautia, Scabiosa, Succisa )

Inici - Contacte - Índex científic - Famílies  - Explicacions - Vocabulari