Hi ha molts llibres de Botànica i també guies de flors al mercat, alguns són amb format de butxaca, lleugers i de fàcil accés com les de l’Editorial EVEREST o Editorial BLUME, tot i que mostren flora alpina, flora mediterrània o d’Europa i que a la nostra terra possiblement no les trobarem.
Altres són llibres amb el format una mica més gran i no tan adequats per a dur a la motxilla a les nostres passejades, com els llibres de l’Editorial OMEGA, a la vegada molt bons i precisos si el que volem és estudiar.
Molts estan escrits per botànics estrangers, per la qual cosa, poden canviar alguns noms o parlar de plantes que aquí no es fan, també les dades difereixen una mica, ja que la nostra flora és de tendència més mediterrània i no de caràcter tan continental.
Jo em decanto més per autors de casa nostra, sense oblidar la informació que ens ve de fora.
- J. NUET BADIA “Plantes alpines dels Pirineus”, publicacions de l’Abadia de Montserrat.
- JOSEP M. PANAREDA CLOPES “Plantes de muntanya”, Brau edicions.
- JOSEP M. PANAREDA CLOPES “Plantes mediterrànies”, Brau edicions.
- JOSEP M. PANAREDA CLOPES “Herbes i flors de camp” Brau edicions.
- ÀNGEL M. HERNANDEZ CARDONA / JOAN ALTIMIRA i NOGUERO.
“ Flors dels Pirineus ” , Editorial Farell. - PIUS FONT I QUER “Iniciació a la botànica” Universitat de Barcelona edicions. Magnífica obra per començar a estudiar Botànica.
- JOSEP VIGO I BONADA “L’alta muntanya catalana. Flora i vegetació”, Institut d’estudis catalans. Imprescindible i molt acurat, si volem conèixer la flora del Pirineu.
- “Plantes del Port” (3 volums) del Grup de recerca científica “Terres de l’Ebre”. Obra imprescindible si es vol conèixer la flora dels Ports de Beseit.
- JOSEP A. CONESA MOR, JOAN PEDROL i JORDI RECASENS ens presenten “Estructura i organització de plantes superiors“. Universitat de Lleida.
- EWALD GERHARDT, XAVIER LLIMONA i JORDI VILA ens obren la porta en el món dels fongs amb aquest manual d’identificació. “Hongos de España y europa“.
- “Líquens, musgos y hepáticas” de Wolkmar Wirth. Guia de campo. Aquesta guia és l’únic llibre traduït al castellà, que tracta sobre els briòfits i líquens; molt precís per iniciar-se en aquest tema. Editorial Omega.
- GASTON BONNIER i GEORGES LAYENS ens donen “Claves para la determinación de plantes vasculares” , si volen endinsar-nos en la botànica i aprendre a utilitzar claus dicotòmiques. Molt útil. Editorial Omega.
- I finalment d’ORIOL DE BOLÒS, JOSEP VIGO, RAMON M. MASALLES i JOSEP M. NINOT “Flora. Manual dels Països Catalans” Editorial Pòrtic. Si volem aprofundir amb l’estudi de la nostra flora.
Des de la motxilla, fins a la prestatgeria, tots compleixen amb la seva tasca; uns ens mostren la flora i podrem identificar les flors que trobem en les nostres passejades; altres ens donaran els coneixements necessaris per estudiar-les i comprendre aquest meravellós món de la Botànica, però tots ens ajudaran en aquest camí.